Green Friday
Green Friday er det bæredygtige modsvar til årets største handelsdag, Black Friday. På Green Friday handler det mindre om (over)forbrug og mere om at bruge pengene til at støtte velgørenhed og det lokale forretningsliv.
Green Friday konceptet i Danmark startede faktisk i en lille butik i Tivoli, kaldet Buy Nature. Ejeren af butikken, Amin Barrada, var træt af jagten på tilbud og overforbrug, alt imens jordens ressourcer er ved at slippe op.
Derfor satte han i 2016 sine priser op med 20% i protest mod forbrugsfesten, og overskuddet donerede han til velgørenhed.
Starten på noget stort
Det viste sig, at Amin ikke var ene om denne holdning, og konceptet er i dag en stor del af den kritik, som konceptet Black Friday modtager. Mange mener nemlig, at Black Friday direkte opfordrer til overforbrug og miljøbelastende indkøb.
Green Friday – som af nogen også kaldes ”Anti Black Friday” – er en opfordring til at købe genbrug, købe bæredygtigt og at støtte de lokale forretninger, der ellers bare kan se langt efter de store webgiganters overskud på Black Friday.
Det er nemlig ikke alle små butikker, der har råd til at køre med store rabatter lige op til jul, men hvis de ikke gør, vil deres butikker være mennesketomme på årets største handelsdag.
Støt det gode formål
Hvis du vil forbruge med god samvittighed, er grøn fredag – som den også kaldes – den perfekte dag at gøre det.
I anledning af Green Friday holdes der byttemarkeder og andre miljøvenlige events landet over. Flere butikker donerer også deres overskud til velgørenhed på denne dag.
Det er dog ikke den eneste måde, du kan komme med på den bæredygtige bølge. Modsvaret til Black Friday, og andre tilbudsdage som Cyber Monday og Singles Day, handler om en mentalitet. En mentalitet, der går ud på, at du kun skal købe noget, hvis det reelt er noget du mangler.
Og hvis du beslutter dig for at købe noget, så vælg god kvalitet, der holder længe frem for at vælge efter prisen alene.
Vil du støtte grøn fredag, så køb kun noget på Black Friday, hvis du reelt mangler det, og hvis ikke du mangler noget, så lad dankortet blive i lommen.
Sådan handler du bæredygtigt
Hvis du vænner dig til få, enkle vaner, så er det faktisk nemt at handle mere bæredygtigt.
- Handl efter sæson - Hvis du kun køber æbler i æblesæson og ikke resten af året, så sætter du et mindre klimaaftryk. Danske grøntsager og frugt er både et sundt og et bæredygtigt alternativ til mange udenlandske grøntsager.
- Undgå forarbejdede fødevarer - Gå efter rene råvarer, og spar miljøet for en masse plastik og tilsætningsstoffer. Lav din egen æggesalat i stedet for at købe den færdige, der kommer i en plastikbøtte.
- Køb økologisk - Ud over at købe sæsonprægede varer er det også altid en god ide at købe økologisk.
- Køb lokalt - Når du køber fra lokale forhandlere, er dine madvarer ikke blevet transporteret med fly, skib eller lastbil fra den anden ende af jordkloden. Transport er meget miljøbelastende. Du kan købe fra lokale gårde eller på det lokale marked. Når du handler i supermarkedet, så tjek om varerne kommer fra og er produceret i Danmark.
Køb grønt – det er det nye sort.